06-11347800 ■ van Staverenstraat 21 ■ 2811 TK ■ Reeuwijk info@step-on.nl

Stepinformatie

Omdat steppen voor de meeste van ons geen alledaagse zaak is vindt u hieronder alvast wat tips voor een geslaagde steprit.

Kleding

Wij raden steppers aan vrije tijdskleding en stevig schoeisel te dragen.

Verkeersregels

Volgens de wet is de autopedgebruiker ( lees stepgebruiker ) een voetganger! Toch adviseert de Nederlandse Autoped Federatie u het volgende: Gedraag u op de step als fietser in het verkeer. Dit i.v.m. de snelheid en de wielmaat van het voorwiel.

Techniek

Rustig remmen en om de 8 á 12 steps wisselen van been! (Zie plaatje bij het afwisselen van been)

De afzet (kick)

Een ontspannen afzet is de basis van het steppen op de Kickbike ( merk step dat wij gebruiken ). Het is van groot belang om het stuur ontspannen vast te houden en je been niet krampachtig af te zetten. Je zwaait je knie losjes naar voren met een ontspannen en licht gebogen knie, daarna maak je je slag af door je been naar achteren uit te zwaaien. Wanneer je je snelheid wilt verhogen, dien je frequenter af te zetten. Dit resulteert in en kortere slag.

Afwisselen van been

Tijdens het steppen moet je regelmatig van been wisselen. Dit komt doordat het been waar je op staat verzuurt. Dit voel je vanzelf. De stelregel is wisselen na 8 á 12 steps. Eerst zul je even moeten wennen omdat het plankje vrij smal is, maar na een paar keer wisselen gaat het als vanzelf.

afwisselen-van-been

De wissel

Voorvoet wegdraaien van de plank en hak laten staan. Bal van je andere voet bij zetten, hak eerste standbeen van plank halen waardoor ruimte ontstaat voor de andere hak. Dit herhaal je voor je andere been.

Wind mee of wind tegen

Nederland is overwegend vlak en er is vaak wind, maak daar gebruik van. Rij je voor de wind, maak dan je slag overdreven lang. Heb je wind tegen, zet dan wat vaker af en wissel iets vaker.

Conditie

De stepsport is zeer laagdrempelig en kan door iedereen met een beetje conditie beoefend worden. Immers je bepaalt zelf de intensiteit waarmee je stept. De meeste gebruikers zijn tourrijders. Zij vinden het heerlijk om eens lekker de natuur in te trekken en een tochtje te maken

Wanneer niet steppen

Wij raden het steppen af voor:

  • (hoog)zwangere vrouwen.
  • vrouwen met bekkeninstabiliteit
  • mensen met ernstige reuma en/of knieklachten
  • zware hernia patiënten
  • als u zwaarder bent als 120 kg

Uiteraard kunt u zelf het beste inschatten waar uw grenzen en beperkingen liggen. Wij hanteren daarom één stelregel: “Luister goed naar uw lichaam” deze geeft zelf aan of een activiteit door u uitgevoerd kan worden.

Wij wensen u veel & veilig step plezier!

Pin It on Pinterest

Share This